Nadziany kurczak świąteczny

Nadziany kurczak świąteczny

  • 01:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety z kurczaka
    • 30 suszonych śliwek
    • 1 ser brie pokrojony w kostkę
    • 1/2 szkl. maślanki
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka miodu
    • szczypta kminu, imbiru, ostrej papryki w proszku, soli i pieprzu
    • odrobina oleju do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy pół szklanki maślanki, łyżkę sosu sojowego, musztardy, miodu, trochę ostrej papryki, kminu i pieprzu, szczyptę mielonego imbiru. Mieszamy i zostawiamy mięso w tej marynacie na co najmniej 1 godzinę. Później mięso wyjmujemy z marynaty, przesmażamy na patelni, nabijamy na wykałaczki wraz z suszoną śliwką i kawałeczkiem sera brie (ser musi się znaleźć pomiędzy kurczakiem a śliwką). Następnie układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut – śliwki oddadzą nieco swej słodyczy kurczakowi, a kurczak podzieli się intensywnymi smakami ze śliwkami, pięknie komponując się z wyrazistym smakiem sera i jego płynną konsystencją.


Komentarze