Nadziewana cielęcina w galarecie

Nadziewana cielęcina w galarecie

  • 02:05
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,2 kg cielęciny bez kości
    • 15 dag wątróbki
    • bułka
    • 1 jajko
    • 3 dag masła
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 porcji włoszczyzny
    • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego mięsa
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 1 łyżka rodzynek
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cielęcinę pokrój na niezbyt grube płaty, rozbij je i ułóż na zakładkę w kształt prostokąta. Skrawki cielęciny (ok. 15 dag) oraz namoczoną bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Wątróbkę posiekaj drobno. Żółtko utrzyj z masłem, dodaj zmielone mięso i bułkę, posiekaną wątróbkę, rozdrobniony czosnek, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego i wszystko dobrze wymieszaj. Białko ubij i wlej do nadzienia, wymieszaj i rozsmaruj na płacie cielęciny. Roladę ciasno zwiń i zwiąż nicią.

W niewielkiej ilości wody zagotuj włoszczyznę, do wrzątku wrzuć roladę i na małym ogniu ugotuj. Miękkie mięso wystudź, zdejmij nić i pokrój. 3 szklanki wywaru przecedź, dodaj namoczoną żelatynę i zagotuj. Ułóż pokrojoną roladę na półmisku, udekoruj rodzynkami i zalej tężejącą galaretą. Podawaj z majonezem lub kremem chrzanowym.


Komentarze