Nadziewana kalarepka

Nadziewana kalarepka

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 4 lub więcej młode kalarepki
    • pół kilograma mięsa mielonego
    • koncentrat pomidorowy
    • sól
    • pieprz
    • kostki bulionowe
    • jajko
    • cebulka lub 2–3 ząbki czosnku
    • trochę bułki rozmoczonej w mleku
    • łyżka mąki
    • 2 łyżki śmietany
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Młode nieprzerośnięte i niełykowate kalarepki, myjemy obieramy, kroimy na połowę, wydrążamy w nich środki i obgotowujemy, aż zmiękną.

W tym czasie przygotowujemy mięsne nadzienie, takie samo jak do kotletów mielonych – dodać do mięsa jajko, sól, pieprz, czosnek, może być cebulka i bułkę moczoną w mleku.

Mięsnym farszem nadziewamy przestudzone środki kalarepek i obgotowujemy je w przyrządzonym na kostkach bulionowych sosie pomidorowym z dodatkiem mąki i śmietany.

Przed podaniem wierzch każdej faszerowanej kalarepki dekorujemy listkami natki pietruszki. Podajemy z ziemniakami, grzankami lub chlebem.


Komentarze