Nadziewane morele orzechami włoskimi z imbirem

Nadziewane morele orzechami włoskimi z imbirem

  • 00:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g suszonych moreli
    • 150 g orzechów włoskich
    • 2 łyżki miodu
    • 10 g masła
    • 2 g imbiru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Owoce (morele powinny być jasne, miękkie i aromatyczne) zalej wrzątkiem i zostaw na ok. 10 min, aby zmiękły.

Przygotuj nadzienie orzechowe: zmiel lub drobno posiekaj orzechy włoskie. Odłóż na później 2-3 łyżki. Resztę wymieszaj z miodem i cynamonem, a następnie podgrzej w rondelku. Imbir zetrzyj na tarce i dodaj do orzechów. Nadzienie orzechowe wymieszaj z masłem, tak aby się swobodnie rozpuściło.

Odsącz morele z wody. Palcem wyczuj miejsce po pestce i delikatnie odkryj warstwę. W miejsce pestki za pomocą rękawa cukierniczego do szprycowania z wąską końcówką lub łyżeczką nałóż nadzienie. Morele obtocz w mielonych zmielonych, wcześniej odłożonych orzechach. Słodkie przekąski poukładaj na półmisku i dekoruj kilkoma kroplami miodu.


Komentarze