Nadziewane ziemniaki

Nadziewane ziemniaki

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 dużych ziemniaków
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 40 dag kapusty kiszonej
    • 20 dag wędzonego boczku lub wędliny
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 2 łyżki masła
    • sól
    • pieprz
    • żółty ser
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki obierz i ugotuj (ok. 20 minut), cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na małej ilości oleju. Dodaj odciśniętą kapustę, dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Duś ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby podlej całość wodą lub lekkim bulionem warzywnym.

Ziemniaki odcedź, odkrój wierzchy i ostrożnie wydrąż małą łyżeczką środek, tak by powstały tzw. kieszonki. Napełnij je kapustą, kładąc na wierzch pokrojoną wędlinę lub boczek.

Żaroodporną formę posmaruj resztką oleju i ułóż na niej przygotowane ziemniaki. Piecz 15 minut w temp. 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ziemniaki żółtym serem startym na grubej tartce.


Komentarze