Naleśniki a'la Gundel

Naleśniki a'la Gundel

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto naleśnikowe:

    • 2 jajka
    • 1 l mleka
    • 10 g cukru
    • 150 g mąki
    • 50 ml oleju
    • sól

    Nadzienie:

    • 12 dag łuskanych orzechów
    • 200 g słodkiej śmietanki
    • starta skórka z pół cytryny
    • 3 dag rodzynek
    • 20 ml rumu

    Sos czekoladowy:

    • 3 ml mleka
    • 12 dag cukru
    • 10 g wanilii (może być cukier waniliowy)
    • 8 dag gorzkiej czekolady
    • 2 żółtka jajek
    • 3 dag kakao
    • 2 dag mąki
    • 20 ml rumu
    • 2 dag masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Naleśniki: jajka wbijamy do miski, dolewamy zimne mleko, lekko solimy, dodajemy trochę cukru i razem ubijamy. Dodajemy mąkę i ciągle mieszamy, aby nie powstały grudki. W trakcie mieszania dolewamy tyle wody, aby uzyskać ciasto o gęstości śmietanki.

Na niewielkiej ilości oleju smażymy cienkie naleśniki.

Nadzienie: zmielone orzechy mieszamy ze śmietanką, cukrem, wsypujemy tartą skórkę z cytryny i rodzynki. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż będzie miało konsystencję kremu. Zdejmujemy z ognia, dolewamy rum.

Sos czekoladowy: mleko zagotowujemy z 5 dag cukru i wanilią. W małym naczyniu topimy czekoladę. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy do nich kakao i mąkę, wlewamy 100 ml schłodzonego mleka i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Wtedy dodajemy roztopioną czekoladę i dalej mieszamy. Zagotowujemy pozostałe mleko i dolewamy do otrzymanej masy. Chwilę jeszcze podgrzewamy, wciąż mieszając. Nie możemy dopuścić do zagotowania, aby nie ścięły się żółtka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rum i roztopione masło.

Przygotowane naleśniki nadziewamy orzechowym kremem, składamy we czworo, układamy w rzędzie na półmisku, polewamy gorącym sosem czekoladowym i natychmiast podajemy. Smacznego!


Komentarze