Naleśniki a la gundel z orzechówką

Naleśniki a la gundel z orzechówką

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 250 ml mleka
    • 250 ml wody gazowanej
    • 10 g cukru pudru
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 200 g zmielonych orzechów włoskich
    • 180 g cukru pudru
    • 80 g masła
    • 50 ml nalewki orzechowej
    • 25 g rodzynek (uprzednio namoczonych)
    • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 2 łyżki mleka
    • szczypta cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka z żółtkiem roztrzep, dodając stopniowo mąkę. Mleko zmieszaj z gazowaną wodą oraz cukrem i solą, aż powstanie płynne ciasto. Na teflonową patelnię wylej porcje ciasta i smaż tylko z jednej strony cienkie naleśniki.

Składniki farszu wymieszaj. Smaruj nadzieniem usmażoną stronę naleśników, składaj je w kopertę. Rozpuść czekoladę, dodaj kakao, cukier i mleko, gotuj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj, zdejmij z ognia, zapraw żółtkami wymieszanymi z rumem. Naleśniki zrumień na maśle.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze