Naleśniki à la Hortobágy

Naleśniki à la Hortobágy

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 605 kcal
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g mąki typu 500
    • 2 jajka
    • 250 ml mleka
    • 100 ml gazowanej wody
    • olej słonecznikowy do smażenia naleśników
    • sól

    Farsz:

    • 400 g fileta z kurczaka
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 cebule
    • 1 duży pomidor
    • 1 zielona papryka
    • 300 ml kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    • szczypta ostrej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, mieszając wlewamy mleko i wodę gazowaną, wyrabiając gładkie ciasto naleśnikowe. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Na nasmarowanej olejem patelni smażymy z obu stron naleśniki, odkładamy je.

2

W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Naczynie zdejmujemy z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy, stawiamy na ogniu. Dodajemy pokrojony w duże kawałki filet z kurczaka, szybko obsmażamy ze wszystkich stron.

3

Dodajemy obranego ze skórki, pokrojonego w kawałki pomidora, pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy ostrą papryką w proszku i mielonym kminkiem, solimy, podlewamy nieco wodą i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE kilkanaście minut, aż mięso zmięknie.

4

Wyjmujemy mięso na deskę, drobno siekamy. Do sosu w rondlu wlewamy wymieszaną z mąką śmietanę, zagotowujemy, ew. solimy do smaku. Do posiekanego mięsa dodajemy trochę sosu, by powstał wilgotny farsz – który rozkładamy na każdym naleśniku, a następnie składamy go w kopertę.

5

Złożone naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy resztą sosu, zapiekamy w piekarniku. Podajemy, ozdabiając każdą porcję posypanym słodką papryką kleksem kwaśnej śmietany.


Komentarze