Naleśniki bezglutenowe z ryżu z jabłkami

Naleśniki bezglutenowe z ryżu z jabłkami

  • 00:40
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Naleśniki:

    • 1 jajko
    • 1 szkl. mąki ryżowej
    • 1 i 3/4 szkl. zimnej wody
    • po 1/3 łyżeczki soli, cynamonu i kurkumy

    Nadzienie:

    • 3 jabłka
    • 40 g suszonej żurawiny
    • 35 g cukru trzcinowego
    • gwiazdka anyżu
    • 30 ml soku z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wymieszaj dokładnie jajko, mąkę i przyprawy z zimną wodą. Odstaw na 15 minut.

2

Na rozgrzanej teflonowej patelni smaż bez tłuszczu cienkie naleśniki. Odwróć naleśnik na drugą stronę dopiero, gdy jego brzegi zaczną wyraźnie odstawać od patelni. Uważaj, naleśniki są bardzo kruche. Przed nabraniem każdej następnej porcji dokładnie mieszaj ciasto.

3

Jabłka umyj i pokrój razem ze skórką w kostkę. Gniazda nasienne wyrzuć. Pokrojone jabłka wrzuć do małego rondelka razem z cukrem, anyżem, sokiem z cytryny i żurawiną. Zagotuj i mieszając, gotuj dalej na średnim ogniu. Jabłka będą gotowe kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a jabłka staną się lekko przeźroczyste.

4

Naleśniki przed zawinięciem lekko zwilż przegotowaną wodą. W zwilżone naleśniki szybko zawijaj porcje ciepłych jabłek. Podawaj jeszcze z listkami świeżej mięty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze