Naleśniki gryczane z dynią

Naleśniki gryczane z dynią

  • 01:00
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto na naleśniki:

    • 1 szkl. mleka
    • 2 jajka
    • 1/2 szkl. mąki gryczanej
    • 3/4 szkl. mąki pszennej
    • 15 ml oleju
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szkl. wody

    Farsz:

    • 150 g startego żółtego sera
    • 300 g obranej dyni
    • 1 czerwona papryka
    • 1 mała puszka fasoli czerwonej

    Dodatkowo:

    • ziarna sezamu
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: wszystkie składniki, oprócz oleju, dobrze wymieszaj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dolej do ciasta olej i jeszcze raz wymieszaj. Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni, nie dodając już więcej tłuszczu.

Przygotuj farsz: rozgrzej piekarnik do temp. 190°. Dynię pokrój na centymetrowe plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą i oprósz solą morską. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min. Następnie wyciągnij i odstaw. Paprykę umyj i pokrój w słupki. Fasolę odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.

Usmażony naleśnik posyp startym serem. Na ćwiartce placka połóż odrobinę przygotowanych warzyw. Złóż naleśnik na cztery i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą i posyp sezamem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki. Całość wstaw do nagrzanego do temp. 200° piekarnika na 15 min. Naleśniki powinny się lekko zapiec. Naleśniki najlepiej smakują na gorąco.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze