Naleśniki orzechowe z kremem i owocami

Naleśniki orzechowe z kremem i owocami

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto na naleśniki:

    • 1/2 szkl. orzechów laskowych łuskanych
    • 1 jajko
    • 1 szkl. mleka
    • 1/2 szkl. mąki pszennej
    • 2 łyżki gazowanej wody mineralnej
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 125 g serka mascarpone
    • 50 g serka waniliowego
    • 100 ml śmietanki 36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • owoce do dekoracji: kilka truskawek, melon, pitaja (smoczy owoc), mango
    • listki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Orzechy pokrusz i zmiksuj. Mleko przelej do obszernej miski, wbij jajko, dodaj gazowaną wodę i szczyptę soli – ubij mieszadłem, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie wsypuj powoli mąkę i zmiksowane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zanim zaczniesz smażyć naleśniki odczekaj 10 min, aby ciasto odpoczęło.

Przygotuj nadzienie: śmietankę ubij wraz z 2 łyżkami cukru pudru, dodaj serki: mascarpone i waniliowy – wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy.

Na patelnię wlej łyżkę oleju roślinnego i rozprowadź dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki z obu stron. Przygotuj talerz – układaj na nim naleśniki jeden na drugim. Każdy placek faszeruj przygotowanym kremem, dodając kawałki owoców. Naleśniki udekoruj listkami mięty.


Komentarze