Naleśniki pełnoziarniste z kremem gruszkowym

Naleśniki pełnoziarniste z kremem gruszkowym

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g mąki pełnoziarnistej 
    • 100 g mąki pszennej 
    • 200 g gruszek nashi 
    • 20 ml oleju arachidowego 
    • 2 jajka 
    • 500 ml mleka 
    • duża szczypta soli miałkiej 
    • 200 g twarożku naturalnego 
    • 50 g cukru 
    • 1/2 łyżeczki cynamonu 
    • skórka z 1/2 cytryny 
    • 2 g imbiru 
    • 20 g cukru pudru do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W głębokiej misce wymieszaj mleko z jajkami i olejem. Przypraw następnie cukrem i solą. Powoli dosypuj mąkę pszenną, a potem pełnoziarnistą. Dobrze wymieszaj ciasto na naleśniki. Najlepiej użyj miksera, aby rozbić ewentualne grudki. Odstaw ciasto na ok. 10 min, by mąki się rozkleiły. 

W tym czasie umyj gruszki nashi i obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do gruszek i wymieszaj. Przypraw je jeszcze cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Odstaw, aby przeszły smakiem dodatków. 

Rozgrzej specjalną patelnię do naleśników i smaż cienkie placki. Odkładaj każdą sztukę na talerz, jedną na drugą. Dzięki temu utrzymają ciepło i delikatność. Potem wymieszaj serek twarogowy z gruszkami i nałóż na każdy naleśnik. Zwiń naleśnik w kopertę, luźno, bez ugniatania. Nadzienie może nawet dekoracyjnie wystawać. Ułóż naleśniki na półmisku i posyp cukrem pudrem.


Komentarze