Naleśniki Suzette

Naleśniki Suzette

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 jajko
    • 1/2 l mleka
    • 1/2 szkl. mąki
    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 2 łyżki soku z pomarańczy
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • sok z 1 pomarańczy
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki koniaku lub wódki
    • 1/2 szkl. cukru brązowego
    • skórka z 1/2 pomarańczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj nadzienie: skórkę z 1/2 pomarańczy sparz i wykrój z niej białą część. Pokrój ją na cieniutkie paseczki. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj powoli do momentu karmelizacji. Dodaj 2 łyżki masła, wymieszaj. Wsyp pokrojoną skórkę, dodaj sok z pomarańczy.

Przygotuj ciasto: mąkę i sól przesiej do miski. Wbij jajko i stopniowo dolewaj mleka, następnie wymieszaj mieszadłem na jednolitą masę. Odstaw na 20 min w chłodne miejsce. Po tym czasie dodaj masło i zmiksuj całe ciasto.

Na delikatnie posmarowanej masłem patelni smaż niewielkie, cieniutkie naleśniki. Układaj je jeden na drugim. Usmażone naleśniki obtocz z obu stron w nadzieniu, złóż w trójkąty i podawaj. Wódkę lub koniak rozgrzej w chochli nad ogniem i kiedy się zapali polewaj nią naleśniki.


Komentarze