Naleśniki w gorącym sosie ananasowym

Naleśniki w gorącym sosie ananasowym

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 300 g mąki
    • 3 jaja
    • 1/4 l mleka
    • 1 szczypta cukru
    • 60 g topionego masła do smażenia naleśników

    Sos ananasowy:

    • 40 g masła do sosu ananasowego
    • 40 g cukru
    • 4 łyżki soku pomarańczowego
    • 4 łyżki rumu
    • 1 łyżka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
    • 1 ananas

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto na naleśniki: mleko ubij z jajami i szczyptą cukru. Dodawaj po trochu mąki aż powstanie płynne ciasto. Następnie odstaw je na 30 min do napęcznienia.

Przygotuj sos: ananasa obierz i pokrój na małe kawałki (zostaw 1 plasterek do dekoracji). Połowę ananasa zmiksuj na mus. Ponieważ po obraniu ananasa ze skóry tracimy dużo z owocu, warto wykorzystać miąższ z odkrojonych części. Wydrąż go zatem łyżką z odciętych skórek ananasa, po czym zmiksuj z większymi kawałkami. W rondelku na wolnym ogniu stop masło, dodaj cukier i lekko upal na karmel. Dodaj sok pomarańczowy, mus ananasowy i wymieszaj całość z dżemem. Wszystko duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Następnie dodaj pokrojonego ananasa i ponownie duś przez 5 min, po czym wlej alkohol i wszystko wymieszaj.

Przygotuj naleśniki: przed usmażeniem każdego naleśnika roztop na patelni 10 g masła. Wlej odrobinę ciasta i przechylaj patelnię na boki, tak aby ciasto równomiernie pokryło jej dno. Smaż naleśniki na średnim ogniu, z każdej strony na jasnożółty kolor. Usmażone naleśniki posmaruj sosem ananasowym i zwiń w rulon lub trójkącik. W oddzielnym naczyniu podaj jeszcze sos ananasowy do maczania naleśników.


Komentarze