Naleśniki z farszem z suszonych grzybów

Naleśniki z farszem z suszonych grzybów

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1,5 szklanki mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
    • 2 jajka
    • szczypta soli

    Farsz:

    • 19 dag suszonych grzybów
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki masła
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • posiekana natka pietruszki i koperek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do miski wybić jajka, dodać mleko i sól, dokładnie wymieszać, dodać wodę, zmiksować. Gorącą patelnię cienko nasmarować tłuszczem (kawałkiem słoniny nabitym na widelec), wlać ciasto, poruszając patelnią rozprowadzić ciasto na całej powierzchni patelni.

Smażyć do momentu aż ciasto zacznie odstawać na brzegach, obrócić i dopiec. Wykładać na talerz odwrócony do góry dnem.

Grzyby namoczyć w wodzie na 12 godzin. Namoczone grzyby pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać grzyby, całość lekko zrumienić, schłodzić.

Tak przygotowane grzyby z cebulką wymieszać z jajkiem i śmietaną, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany farsz rozkładać na naleśnikach i zwijać je w rulon. Podawać polane śmietaną wymieszaną z zieleniną.


Komentarze