Naleśniki z mąką gryczaną nadziewane szynką i pomidorami z tartym oscypkiem

Naleśniki z mąką gryczaną nadziewane szynką i pomidorami z tartym oscypkiem

  • 00:35
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g mąki pszennej
    • 50 g mąki gryczanej
    • 100 ml mleka
    • 250 ml wody
    • 1 jajko

    Nadzienie:

    • 100 g szynki wędzonej
    • 3 pomidory
    • 100 g sera oscypka
    • 20 g masła
    • 20 ml oleju
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do miski wsyp pół łyżeczki soli, wlej mleko i wodę. Wbij jajko i dobrze wymieszaj. Następnie wsyp mąkę pszenną i gryczaną. Zmiksuj na gładkie ciasto. Ciasto na naleśniki pozostaw na kilka minut.

W tym czasie pokrój szynkę w drobną kostkę i przełóż do miski. Na grubych oczkach tarki zetrzyj oscypek. Pomidory dokładnie umyj i natnij nożem skórę na krzyż. Następnie przełóż pomidory do głębokiej miski i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory pokrój w kostkę podobnej wielkości jak szynka. 1/4 odłóż do sosu, a resztę wymieszaj z szynką.

Szczypiorek pokrój drobno i dodaj do farszu. Przypraw świeżo mielonym pieprzem. Nie sól, ponieważ szynka jest wystarczająca słona. Pozostałe pomidory przypraw oliwą, solą i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Odstaw do dekoracji naleśników.

Patelnię do naleśników rozgrzej, a spód posmaruj cienko olejem (najlepiej użyć do tego pędzelka lub kuchennego ręcznika). Wylej porcję ciasta naleśnikowego na patelnię i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż naleśniki do zrumienia z obu stron. Jeszcze ciepłe nadziej farszem i złóż w rulonik. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Gotowe naleśniki przełóż na patelnię i zasyp tartym oscypkiem. Wstaw do zapieczenia. Jak tylko ser się zrumieni, naleśniki będą gotowe. Przełóż je wtedy na talerz i polej sosem ze świeżych pomidorów z oliwą i posyp natką pietruszki.


Komentarze