Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 szkl. mleka
    • 1 jajko
    • 1 szkl. mąki
    • 1/2 szkl. wody
    • przyprawy: sól

    Nadzienie:

    • 300 g ugotowanego mięsa (np. z rosołu)
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 1/2 szkl. mleka
    • 1 duża cebula
    • kilka łyżek oleju
    • przyprawy: sól, pieprz

    Panierka:

    • 2 jajka
    • 1/2 szkl. bułki tartej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mleko rozmieszaj z jajkami i wodą, dodaj mąkę, sól i zmiksuj. Ciasto odstaw na ok. 20 min, aby odpoczęło, a następnie jeszcze raz wymieszaj. Patelnię posmaruj olejem, najlepiej za pomocą nasączonego tłuszczem ręcznika papierowego. Na patelnię wlewaj ciasto łyżką do zupy, rozprowadź na całej powierzchni patelni i smaż z obu stron aż naleśnik się zarumieni. Usmażone odkładaj na talerz.

Przygotuj nadzienie: kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Mięso zmiel wraz z kajzerką. Cebulę podsmaż na 1 łyżce oleju, posól, dodaj pieprz i przełóż do mięsa, następnie wymieszaj.

Nadzienie nakładaj na naleśniki i zwijaj je w rulon. Jajka rozmąć, bułkę wysyp na duży talerz. Panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE naleśniki w rozmąconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki na rumiano. Podawaj je z sosem grzybowym.


Komentarze