Naleśniki z porzeczkami

Naleśniki z porzeczkami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​350 g porzeczek
    • 3 jajka
    • 500 ml mleka
    • 2 i 1/2 szklanki mąki
    • 3 łyżki cukru
    • 15 g cukru waniliowego
    • 200 ml śmietany 18% (kwaśnej)
    • 5 łyżek oleju
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka umyj, rozbij i oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę. Żółtka połącz z mlekiem, łyżką oleju, mąką i cukrem waniliowym. Następnie posól, zmiksuj i wymieszaj z pianą z białek. Ciasto pozostaw kilkanaście minut, aby "odpoczęło". Patelnię lekko natłuść przy pomocy ręcznika papierowego nasączonego w oleju. 

Z ciasta formuj na patelni okrągłe placki. Smaż naleśniki na każdej ze stron do momentu, kiedy się zarumienią. Następnie przy pomocy foremek do ciast wykrój w naleśnikach fantazyjne kształty.

Porzeczki umyj, przebierz i oberwij z szypułek. Przełóż 3 - 4 naleśniki świeżymi owocami i kwaśną śmietaną. Udekoruj przesianym cukrem pudrem i listkiem mięty.


Komentarze