Naleśniki z serem homogenizowanym i borówkami

Naleśniki z serem homogenizowanym i borówkami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 szklanka owoców (np. borówek amerykańskich)
    • 250 ml serka homogenizowanego naturalnego
    • 3 jajka
    • 500 ml mleka
    • 2 i ½ szklanki mąki
    • 3 łyżki cukru
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę. Żółtka połącz z mlekiem, łyżką oleju i mąką, a następnie posól, zmiksuj i wymieszaj z pianą z białek. Ciasto pozostaw kilkanaście minut, aby ”odpoczęło”. Patelnie lekko natłuść przy pomocy ręcznika papierowego nasączonego w oleju. Z ciasta  formuj na patelni okrągłe placki. Smaż naleśniki do momentu, kiedy się zrumienią.

Do serka homogenizowanego dodaj 3 łyżki cukru i wymieszaj. Pół szklanki śmietany zmiksuj z połową szklanki borówek. Naleśniki posmaruj serkiem homogenizowanym, zwiń w rulon i zetnij pod skosem. Kawałki naleśników maczaj w przygotowanym sosie z borówek i śmietany. Naleśniki podawaj ze świeżymi owocami borówek.


Komentarze