Naleśniki z szynką w sosie bolońskim

Naleśniki z szynką w sosie bolońskim

  • 01:15
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 125 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1/4 litra mleka
    • 1 łyżka margaryny
    • 2 garście pestek dyni
    • 1 mała łyżeczka oliwy
    • przyprawy: sól

    Sos boloński na nadzienie:

    • 100 g wołowiny mielonej
    • 50 g boczku wędzonego
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 250 g pieczarek
    • 200 g szynki
    • 1 łyżka margaryny
    • 30 g masła
    • 1/8 litra rosołu (może być instant)
    • 1 kieliszek czerwonego wina
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 ząbek czosnku
    • nać pietruszki
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka mąki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchewkę obierz, umyj i podgotuj (ok. 10 min). Boczek pokrój w szerokie plastry. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z boczkiem. Wszystko razem podsmaż na oliwie, dodając wyciśnięty czosnek.

Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce, szynkę drobno pokrój w kosteczkę. Na rozgrzanej margarynie duś grzyby z szynką przez ok. 15 min. 

Na innej patelni krótko obsmaż na maśle wołowinę z posiekaną cebulką. Wymieszaj z boczkiem i marchewką. Dodaj wcześniej uduszone pieczarki z szynką. Oprósz mąką, wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, wino oraz rosół. Gotuj ok. 30 min, podlewając wodą. Przypraw solą i pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj pietruszkę.

Przygotuj naleśniki: białka ubij na sztywno. Roztrzep żółtka z mlekiem i szczyptą soli. Powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając. Odstaw ciasto na ok. 10 min (ciasto musi "odpocząć"), a następnie dodaj ubite białko i wymieszaj. Usmaż na margarynie ok. 6 naleśników.

Kładź nadzienie na naleśniki i zawijaj w ruloniki. Pestki podsmaż na oliwie z solą i posyp nimi naleśniki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze