Naleśniki z truskawkami

Naleśniki z truskawkami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 20 dag mąki
    • sól
    • 2 jajka
    • oliwa
    • 250 ml mleka
    • 0,5 litra lodów waniliowych
    • 2-3 łyżki startej czekolady
    • cukier puder lub gotowa polewa truskawkowa
    • Nadzienie:
    • 70 dag truskawek
    • 3 łyżki rumu
    • 5 łyżek dżemu truskawkowego
    • sok z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zmiksować jajka, mleko, 250 ml wody, przesianą mąkę i szczyptę soli. Odstawić ciasto naleśnikowe na 30 minut, a potem jeszcze raz zamieszać. Rozgrzać patelnię i posmarować oliwą. Wlewać takie porcje ciasta, aby rozlało się cienką warstwą po całej patelni. Smażyć naleśniki na średnim ogniu. Truskawki umyć, pokroić na cząstki i skropić rumem. Dżem wymieszać z sokiem z cytryny. Posmarować naleśniki, obłożyć je truskawkami i złożyć w trójkąty. Naleśniki ułożyć na talerzach, posypać cukrem pudrem. Obok ułożyć kulki lodów, posypać czekoladą i polać polewą truskawkową. Deser można ozdobić listkami melisy lub mięty.


Komentarze