Naleśniki z truskawkami

Naleśniki z truskawkami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g truskawek
    • 3 jajka
    • 500 ml mleka
    • 2 i ½ szklanki mąki
    • 3 łyżki cukru
    • 15 g cukru waniliowego
    • 200 ml kwaśnej śmietany
    • 5 łyżek oleju
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę. Żółtka połącz z mlekiem, łyżką oleju, mąką i cukrem waniliowym. Posól, zmiksuj i wymieszaj z pianą z białek. Z powstałej masy formuj na patelni okrągłe placki. Smaż naleśniki na każdej ze stron do momentu, kiedy się zrumienią.

Truskawki zmiksuj z cukrem. Posmaruj placki masą truskawkową i zawiń w rulon lub zrób trójkąt. Lekko podsmaż. Polej kwaśną śmietaną i obsyp cukrem. Przed podaniem udekoruj miętą i świeżymi truskawkami.

Zamiast truskawek możesz użyć dżemu. Naleśniki można też posypać brązowym cukrem i cynamonem.


Komentarze