Naleśniki z żółtym serem i szpinakiem

Naleśniki z żółtym serem i szpinakiem

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Naleśniki:

    • 250 gram mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 1 łyżka oleju

    Farsz:

    • 2 średnie cebule
    • ok. 200 mrożonego szpinaku (w liściach)
    • 30 dag żółtego sera
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka gałki muszkatołowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Naleśniki: wszystkie składniki miksujemy. Ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany. Wylewany cieniutko na patelnię (bez tłuszczu) i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru.

Farsz: cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie już podsmażona, dokładamy do niej mrożony szpinak, ciągle mieszamy. Posypujemy gałką muszkatołową oraz dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.

Na sam koniec dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Mieszamy do rozpuszczenia sera. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i składamy w trójkąt (na pół a potem znów na pół). Przygotowane naleśniki obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Smacznego!


Komentarze