Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

  • 00:50
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 i 1/2 szkl. mleka
    • 1 szkl. mąki
    • 1 jajko
    • kilka łyżek parmezanu do posypania
    • oliwa z oliwek do polania naleśników
    • przyprawy: sól, pieprz

    Farsz:

    • 250 g świeżego szpinaku
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 g jogurtu naturalnego
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mleko wlej do miski, wbij jajko i dobrze wymieszaj składniki. Stopniowo dodawaj mąkę, nie przerywając mieszania, przypraw do smaku. Odstaw ciasto na ok. 15 min, aby odpoczęło. Po tym czasie wymieszaj ponownie i smaż naleśniki na kilku kroplach oliwy.

Przygotuj farsz: szpinak dobrze oczyść w zimnej wodzie, podcinaj twarde łodyżki i mokry wrzuć na oliwę. Kiedy puści sok, poczekaj aż wyparuje i zacznie zmniejszać swą objętość. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek i jogurt, dopraw solą i pieprzem – chwilkę podsmaż.

Usmażone naleśniki nadziewaj farszem i zwijaj w rulon. Wierch posyp parmezanem i polej oliwą. Naleśniki możesz lekko podsmażyć przed podaniem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze