Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej
    • 2 szklanki mąki
    • sól

    Farsz:

    • opakowanie szpinaku mrożonego
    • 1 cebula
    • tuńczyk w oleju – 1 puszka
    • 100 gram startego żółtego sera
    • sól, pieprz
    • łyżka posiekanego koperku
    • olej

    Sos czosnkowy:

    • 1/2 szkl. majonezu
    • 1/4 szkl. śmietany 18%
    • 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
    • kilka ząbków czosnku
    • sól, pieprz, sok z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mleko i wodę zmiksować z jajkami i solą, miksując dosypywać mąkę tak, aby powstało ciasto nie za rzadkie i nie za gęste. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1/2 godziny.

Przygotować farsz w następujący sposób: na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i włożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę (cebula ma się zeszklić, a nie rumienić), następnie dodać mrożony szpinak, przykryć i co jakiś czas mieszać, aby szpinak się równomiernie rozmrażał i dusił. Gdy całkowicie się rozmrozi, dodać duży ząbek posiekanego czosnku, odsączonego tuńczyka i jeszcze chwilę razem dusić. Zestawić z ognia, dodać sól, pieprz i posiekany koperek.

Z przygotowanego wcześniej ciasta smażyć naleśniki (nie mogą być zbyt cienkie, żeby się nie rozwalały pod wpływem ciężkiego farszu). Na naleśniki nakładać farsz, posypywać startym serem i zawijać w kopertę.

Gdy będą gotowe zrobić sos – czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu, śmietany i jogurtu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Naleśniki podsmażyć na rumiano i polewać na talerzu sosem czosnkowym. Można udekorować ćwiartkami jajka na twardo i ćwiartkami pomidora oraz gałązkami koperku.


Komentarze