Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie z sera pleśniowego

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie z sera pleśniowego

  • 01:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Naleśniki:

    • litr mleka
    • 2 jajka
    • mąka
    • sól
    • cukier

    Farsz:

    • szpinak liście ok. 400 g (może być mrożony)
    • ser pleśniowy np. gorgonzola 200 g
    • śmietana 12% 350 ml
    • serek twarogowy z ziołami ok. 100 g
    • czosnek 2 ząbki
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto na naleśniki przygotować mieszając wszystkie składniki tak, aby konsystencja była gęsta, a zarazem lejąca. Naleśniki usmażyć na teflonowej patelni, smarując ją namoczonym w dobrym oleju pędzlem. Smażyć tak, aby były blade – dzięki temu będą się nam lepiej układać i nie popękają podczas faszerowania.

Farsz: szpinak ugotować do miękkości lub, jeśli jest mrożony, wrzucić brykiety do miski i zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Zimny szpinak doprawić czosnkiem i dodać serek z ziołami doprawić do smaku.

Sos: do miski wlać śmietanę oraz dodać drobno pokruszony ser pleśniowy i dokładnie wymieszać. Można ewentualnie doprawić. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Farsz układać na środku naleśnika i zawijać na tzw. koperty i układać w naczyniu żaroodpornym. Ułożone naleśniki zalewamy śmietaną z serem i przykrywamy (musi to być naczynie żaroodporne z pokrywą). Wkładamy gotowe danie do piekarnika na 20–25 min. Pod koniec zapiekania można na 5 min odkryć wieko. Smacznego.


Komentarze