Naleśnikowe mieszki z jabłkami

Naleśnikowe mieszki z jabłkami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto naleśnikowe:

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka mleka
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • szczypta soli
    • do smażenia: 2 łyżki oleju lub kawałek słoninki
    • do wiązania mieszków 0 wykałaczki lub paseczki skórki pomarańczowej

    Masa jabłkowa:

    • 4 duże jabłka
    • 1 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto naleśnikowe – mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj sól i olej. Miksuj dodając mąkę i mleko, oraz w zależności od potrzeby 1–1,5 szklanki wody (ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Odstaw ciasto na 30 minut. Następnie usmaż naleśniki.

Teraz czas na przygotowanie nadzienia – jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon, cukier i cukier waniliowy i duś na wolnym ogniu 20 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa jabłeczna będzie gotowa, przełóż ją na naleśniki i uformuj mieszki. Każdy mieszek zepnij wykałaczką lub zawiąż paskiem skórki pomarańczowej.

Posyp cukrem pudrem i podawaj ciepłe.


Komentarze