Napoleonki

Napoleonki

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • cukier puder do posypania

    Krem:

    • 3 jajka 
    • 50 g masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 szklanki  mleka
    • 4-5 płaskich łyżek mąki 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj krem: 1 jajko i 2 żółtka utrzyj z cukrem (nie wyrzucaj białek, które pozostały). 1,5 szklanki mleka zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką i stale mieszając wlej do gorącego mleka. Ponownie zagotuj całość. Następnie delikatnie połącz mleko z jajkami, dodaj masło i podgrzewaj w garnuszku stale mieszając do uzyskania gładkiej, gęstej budyniowej masy.

Ciasto francuskie podziel na dwie części. Posmaruj je białkiem, które pozostało z przygotowania masy i piecz według wskazówek na opakowaniu. Ostudzone ciasto przełóż tężejącym kremem i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Pokrój na kwadraty. Posyp z wierzchu cukrem pudrem przez sitko.

Możesz również zrobić krem ze śmietanki kremówki:  ubijaj 2 szklanki śmietanki z 5 łyżkami cukru, a następnie schłodź. Tak przygotowanym kremem przełóż płaty z ciasta francuskiego.


Komentarze

Podobne przepisy