Napoleonki na słodki deser

Napoleonki na słodki deser

  • 00:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 litr mleka
    • 4 żółtka
    • 1/2 kostki margaryny
    • 1/2 szklanki cukru
    • czubata szklanka mąki pszennej
    • 5 op. cukru waniliowego
    • 1 duże opakowanie zwykłych herbatników
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Gotujemy litr mleka. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka, margarynę, cukier waniliowy, cukier. Na koniec dodajemy mąkę. Żeby było łatwiej rozrobić masę, dodajemy pół szklanki gotującego się mleka.

Wszystko miksujemy razem, po czym dodajemy do gotującego się mleka. Miksujemy wszystko na wolnym ogniu do osiągnięcia jednolitej, gęstej masy.

Herbatniki układamy na blaszce, lejemy gorącą masę i nakładamy na wierzch warstwę herbatników.

Całość posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać po całkowitym ostygnięciu. Smacznego.

 


Komentarze