Obiadowy sos z kurek i piersi kurczaka

Obiadowy sos z kurek i piersi kurczaka

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​450 g filetów z kurczaka
    • 450 g kurek
    • 2 łodygi selera
    • 1/8 kostki masła
    • 1 szkl. wody
    • 1/2 łyżki mąki pszennej
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurki umyj i oczyść dokładnie (warto przepłukać kurki 2 razy w ciepłej wodzie z dodatkiem garści soli). Kurki przełóż do miski, zasyp je ok. 2 łyżkami soli i pozostaw na 1 godz., aby puściły sok.

Ząbek czosnku drobno posiekaj. Łodygę selera umyj i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Filet z piersi kurczaka umyj, oczyść z błon i resztek kości, a następnie pokrój w długie cieniutkie paseczki.

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć mięso i smaż je na rumiano. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i chilli. Na patelnię z kurczakiem dodaj masło, odsączone kurki, czosnek oraz startą łodygę selera. Wszystko razem podsmaż (ok. 5 min) i zalej wodą. Posyp wodę mąką, wymieszaj szybko i dokładnie, aby nie grudek i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 20 min.

Pod koniec dodaj gałkę muszkatołową i dopraw w razie potrzeby. Gorący sos podawaj z ziemniakami, ryżem lub makaronem z ulubionymi surówkami lub sałatkami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze