Obwarzanki choinkowe

Obwarzanki choinkowe

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 500 g mąki
    • 200 g cukru
    • 100 g masła
    • 2 jaja
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier:

    • 2 białka
    • 250 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka octu 6 % lub cytryny
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dekoracja:

    • kolorowe posypki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodaj 2 jajka i mleko i zamieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i powoli dosypuj do masy, starając się uzyskać gładką, zbitą masę.

Z masy tocz wałeczki o grubości około 1 - 1,5 cm i długości ok. 45 cm. Pamiętaj, że nie mogą być zbyt grube, aby gałązki choinki nie uginały się pod ciężarem obwarzanek. Natomiast zbyt cienkie natomiast mogą się łatwo porwać.

Każdy paseczek złóż na pół i skręcaj jak świderek, a następnie połącz i dociśnij oba końce świderka tworząc obwarzanek. Gotowe obwarzanki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (przed położeniem obwarzanków delikatnie obsyp papier mąką) i wstaw na 15 - 20 min do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 170°.

Przygotuj lukier: białka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i raz jeszcze wymieszaj wszystko dokładnie na gładką masę.

Przygotowanym lukrem oblej obwarzanki, a jeszcze miękki lukier oprósz kolorowymi posypkami. Pozostaw do wyschnięcia. Przełóż sznureczek lub kokardkę przez obwarzanki i powieś na choince.

Składniki na ponad 10 - 15 obwarzanków.


Komentarze