Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

  • 24:55
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1/2 kg skórek z jabłek
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 l wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Skórki przełóż do słoika i zasyp cukrem, zalej szklanką przegotowanej ciepłej wody, a słoiczek zawiąż gazą złożoną kilka razy. Aby gaza nie spadła, zawiąż ją sznurkiem i gumką. Słoiki odstaw w ciepłe miejsce do momentu aż płyn stanie się czysty, klarowny i kwaśny. Czas fermentacji trwa około 3-4 tygodnie. Po tym czasie ocet przecedź, przelej do butelki i zakorkuj.

Z podanej ilości jabłek otrzymasz ok. 1/2 l octu.


Komentarze