Odświętne muffinki

Odświętne muffinki

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 szkl. mleka
    • 1 szkl. oleju
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 2 szkl. mąki
    • 1,5 szkl. cukru pudru
    • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 gorzka ciemna czekolada
    • 2 połówki brzoskwini z syropu
    • papilotki do muffinek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W jednym naczyniu roztrzepać trzepaczką mleko, olej, jajka i sól. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Czekoladę pokroić na małe kawałki, podobnie brzoskwinie. Do suchych składników wrzucić czekoladę, wymieszać i wlać mokre składniki, wsypać brzoskwinie i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do formy na muffiny włożyć 12 sztuk papierowych papilotek, napełnić je do połowy ciastem i piec ok. 25 minut. Upieczone polukrować, polać polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.


Komentarze