Ogniste żeberka w miodzie

Ogniste żeberka w miodzie

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
    • 100 g musztardy ostrej dijon
    • 1/2 szkl. oliwy
    • 1/2 szkl. miodu
    • 1/3 szkl. soku z cytryny
    • 4 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Żeberka pokrój w cienkie ok. 1 cm paski, które zawierać będą 3 widoczne kości z żeber. Oliwę, miód, musztardę i cytrynę wymieszaj. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do marynaty. Następnie przelej ją do worka z zamknięciem strunowym i włóż do niego żeberka. Pozostaw na całą noc.

Grill rozgrzej do średniej temperatury. Wyjmij żeberka z worka i pozostaw marynatę w worku – nie wylewaj jej. Naoliw dobrze ruszt i grilluj mięso ok. 6–10 min z każdej strony, smarując je pozostałą marynatą. Gotowe żeberka powinny być brązowe i mieć różowy środek. Podawaj z nadziewaną cukinia, sałatami, ziemniakami z grilla lub grillowanymi warzywami.


Komentarze