Ogórki faszerowane

Ogórki faszerowane

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    • 4 duże ogórki
    • 300 ml białego wytrawnego wina
    • sok z 1 cytryny
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka kolendry
    • sól i pieprz

    Farsz:

    • 30 dag pieczarek
    • 10 dag ryżu
    • 5 dag masła
    • 10 dag boczku wędzonego
    • 1 cebula
    • 4 łyżki białego wytrawnego wina
    • 150 ml wody
    • 1 pęczek natki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż i usuwamy pestki. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy posiekane pieczarki i dusimy 5 min. Dodajemy suchy ryż, mieszamy przez 1 min i zalewamy winem z wodą.

Osobno zagotowujemy 100 ml wody, 300 ml wina i sok z cytryny. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę, miód, kolendrę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 10 min, dodajemy do farszu i mieszamy.

Na wierzchu układamy połówki ogórka wydrążonym miejscem do dołu i dusimy jeszcze ok. 15 min. Ogórki wyjmujemy, odcedzamy, lekko studzimy.

Farsz odparowujemy tak, by był gęsty i nadziewamy nim ogórki. Układamy je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, polewamy pozostałym z duszenia sosem. Zapiekamy w temp. 200°C przez 15–20 min.

Przed podaniem można posypać startym serem.


Komentarze