Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ogórków gruntowych
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łodygi kopru z nasionami
    • 2 plastry korzenia chrzanu
    • 2 łyżki soli kamiennej
    • 2 łyżeczki gorczycy
    • 2 liście dębowe, wiśniowe lub czerwonej porzeczki
    • 1 l przegotowanej wody

    Dodatkowo:

    • 2 litrowe słoiki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ogórki starannie umyj i osusz (nie obcinaj końcówek). Większe i miększe ogórki przed kwaszeniem zalej zimną wodą i odstaw na 30 min, aby stały się bardziej jędrne. Do wyparzonych słoików włóż na dno po 1 łyżeczce gorczycy i 1 ząbku czosnku. Następnie ułóż ogórki, wkładając pomiędzy łodygę kopru i 1 liść dębowy, wiśniowy lub czerwonej porzeczki. Na powierzchni ogórków połóż kolejny ząbek czosnku i 1 plaster chrzanu.

W gorącej wodzie rozpuść sól, a następnie ja przestudź. Ogórki zalej zimną zalewą tak, by w całości przykryła warzywa. Słoiki zakręć wyparzonymi nakrętkami i odstaw na 2 dni do ciepłego pomieszczenia. Po tym czasie przenieś ogórki do chłodnego miejsca.


Komentarze