Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ogórków gruntowych
    • 1- 2 łyżki soli kamiennej (1 łyżka na 1 l wody)
    • koper - koszyczki, łodygi
    • 6 ząbków czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Sól kamienną rozpuść w gorącej wodzie. Ogórki dokładnie umyj. Na dno glinianego naczynia włóż ok. 3 gałązki kopru. Następnie włóż do środka ogórki, układając je ciasno jeden przy drugim. Dodaj 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół i przykryj koprem. Na ułożonej warstwie połóż kolejne ogórki i ząbki czosnku. Całość zalej wodą tak, aby wszystkie ogórki były zanurzone. Przykryj naczynie i pozostaw w ciepłym, zacienionym miejscu na 24 godz. (w chłodne dni ten proces trwa dłużej). Z każdym następnym dniem smak Twoich ogórków będzie bardziej intensywny.


Komentarze