Ogórki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z rodzynkami i kurkumą

Ogórki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z rodzynkami i kurkumą

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg ogórków
    • 1/4 papryki ostrej
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 g kurkumy
    • 100 g rodzynek
    • 70 ml octu winnego jabłkowego
    • 120 g cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka sezamu
    • 2-3 gałązki kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ogórki obierz i przekrój na pół, wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, gdyż mają one najwięcej wody. Pokrój ogórki na kawałki wielkości ok. 3-4 cm. Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Papryczkę ostrą przekrój na pół, wytnij pestki.

W rondlu rozgrzej cukier do lekkiego syropu, ale nie karmelu, dodaj cebulę, czosnek ostrą paprykę i kurkumę. Wlej ostrożnie ocet i dodaj sól. Wsyp ogórki i smaż jak konfiturę, aż ogórki zmiękną. Odcedź je z cukrowej zaprawy do miski.

Ponieważ ogórki mają dużo wody, należy pozostały sok jeszcze gotować, aż woda odparuje do konsystencji syropu. Następnie ogórki włóż z powrotem i dalej gotuj przez kilka minut.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj je i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj marynowane ogórki i zamknij dobrze pokrywką. Podawaj ogórki do pieczonych mięs na zimno i wędzonych PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE ryb.


Komentarze