Ogórki meksykańskie

Ogórki meksykańskie

  • 06:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 5 kg ogórków zielonych (przekroić na pól lub na 4 części)
    • 4 łyżeczki chilli ostrej
    • 5 główek czosnku
    • 15 łyżek oleju
    • 4 łyżki soli
    • 4 szklanki cukru
    • 4 szklanki octu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ogórki pokroić, posolić, przemieszać i odstawić na 6 godzin. Po 6 godzinach odlać wodę, posypać wszystko chilli i dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Dokładnie wymieszać.

Zalewa: olej, ocet i cukier wlać do garnka i zagotować. Gotującą zalewą zalać ogórki i dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin; co jakiś czas dokładnie wymieszać.

Następnego dnia poukładać ogórki w słoiczkach, zalać zalewą pozostałą w misce, zakręcić słoiczki i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.


Komentarze