
Ogórki na ostro
- 01:00
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 5 kg ogórków gruntowych
- 2 duże główki czosnku
- 1 paczka chilli
- 1 paczka curry
- 8 łyżek soli
- 1,20 kg cukru
- 16 łyżek oleju
- 3 szklanki octu
Zalewa:
- Sposób przygotowania
- Produkty
Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, posolić 8 łyżkami soli i wymieszać – zostawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstałą wodę, dodać przeciśnięty czosnek, chilli, curry i zalewę – wymieszać.
Zrobić zalewę, zagotować ją i gorącym roztworem zalać ogórki. Nie gotować. Trzymać 12 godzin. Zimne ogórki włożyć do słoików i zalać zalewą.
Do jedzenia nadają się po miesiącu. Pyszne jako przystawka.