Ogórki na ostro

Ogórki na ostro

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 kg ogórków gruntowych
    • 2 duże główki czosnku
    • 1 paczka chilli
    • 1 paczka curry
    • 8 łyżek soli

    Zalewa:

    • 1,20 kg cukru
    • 16 łyżek oleju
    • 3 szklanki octu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 części, posolić 8 łyżkami soli i wymieszać – zostawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstałą wodę, dodać przeciśnięty czosnek, chilli, curry i zalewę – wymieszać.

Zrobić zalewę, zagotować ją i gorącym roztworem zalać ogórki. Nie gotować. Trzymać 12 godzin. Zimne ogórki włożyć do słoików i zalać zalewą.

Do jedzenia nadają się po miesiącu. Pyszne jako przystawka.


Komentarze