Ogórki po chińsku

Ogórki po chińsku

  • 08:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 kg ogórków
    • 3 garście soli
    • 3 łyżeczki papryki chilli (mielona)
    • 3 główki czosnku
    • 12 łyżek oleju
    • 1 kg cukru
    • 2/3 butelki octu 0,33 l (a na 1,5 porcji, tj. 3 kg ogórków 0,5 l octu)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ogórki ze skórką pokroić na grube plastry (2–3 cm), wrzucić do dużego naczynia, dodać sól, dokładnie wymieszać i pozostawić na noc (lub 6–8 godzin).

Zlać sok, ogórki posypać papryką, dodać czosnek i wymieszać dokładnie.

Zagotować olej i zalać gorącym olejem ogórki – wymieszać. Zagotować cukier z octem i gorącą zalewą zalać ogórki.


Komentarze