Ogórki po meksykańsku

Ogórki po meksykańsku

  • 03:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 kg ogórków
    • 5 szklanek cukru
    • 1 1/2 szklanki wody
    • 4 1/2 szklanki octu
    • 1/2 szklanki oleju
    • 8 łyżeczek ostrej papryki
    • marchewka
    • korzeń chrzanu
    • ząbki czosnku
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

6 kg ogórków pokroić wzdłuż (nie obierać!). Zasypać na 3 godziny 5 łyżkami soli. Przemieszać kilka razy, potem odlać wodę.

Przygotowanie zalewy: 5 szklanek cukru, 1 1/2 szklanki wody, 4 1/2 szklanki octu, 1/2 szklanki oleju, 8 płaskich łyżeczek ostrej papryki w proszku. Wszystkie składniki wlewamy do naczynia i rozgrzewamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Nie gotować!

Do słoików wkładamy ogórki, 1 ząbek czosnku, 1–2 ziela angielskie, liść laurowy, 2 plasterki marchwi, paseczek chrzanu. Zalewamy ostudzoną zalewą i pasteryzujemy 15 min. Doskonała przekąska na zimowe spotkania towarzyskie.


Komentarze