Ogórkowa lemoniada

Ogórkowa lemoniada

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży, zielony ogórek
    • 3 limonki
    • 1,5 l wody
    • cukier do smaku
    • kilka gałązek świeżej mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Jej wiosenny, zielony kolor i odświeżający słodko-kwaśny smak sprawiają, że to doskonały napój na wielkanocny podwieczorek. Jeśli nigdy dotąd nie piliście ogórkowej lemoniady, jej smak z całą pewnością Was zaskoczy!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ogórka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do kielicha blendera.

Z limonek wyciskamy sok. Przecedzamy przez sito i dodajemy do ogórka. Miksujemy razem, aż do uzyskania puree.

W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy cukier do smaku (ok. pół szklanki).

Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy ogórkowe puree, mieszamy, a następnie przecedzamy przez sito i przelewamy do dzbanka.

Dodajemy gałązki świeżej mięty. Opcjonalnie do dekoracji można dodać także plasterki ogórka i limonki.


Komentarze