Okoń po prowansalsku

Okoń po prowansalsku

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g filetów z okonia
    • 2 pomidory
    • 1 limonka
    • 2 cytryny
    • sałata (do dekoracji)
    • pęczek koperku
    • kilka gałązek rozmarynu
    • 2 łyżki oleju
    • kolorowe ziarna pieprzu
    • przyprawy: sól i pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety obmyj, natrzyj solą i pieprzem, a następnie włóż do miski i skrop sokiem z 1 cytryny. Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Cytrynę i limonki także pokrój w plastry.

Nagrzej piekarnik do 200°. Na kawałkach folii układaj filety ryby, a na nich plastry pomidorów i cytryn oraz gałązki kopru i rozmarynu. Posyp wszystko kolorowym pieprzem i skrop obficie olejem. Tak przygotowane ryby zapakuj szczelnie w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 20 min, a pod koniec odchyl z wierzchu folię. Gotową rybę polecamy podawać z bagietką i białym winem.


Komentarze