Okoń zapiekany w parmezanie

Okoń zapiekany w parmezanie

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g filetów z okonia
    • 1 cytryna
    • 5 łyżek startego parmezanu
    • 4 łyżki oleju
    • 4 łyżki mąki
    • przyprawy: sól i pieprz

    sałatka:

    • 4 pomidory
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu owocowego
    • kilka listków świeżej bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rybę obmyj, natrzyj solą oraz pieprzem, a następnie włóż do miski i skrop sokiem z 1 cytryny.  MarynujPORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE filety przez ok. 15 min, po czym obtocz je w mące i smaż na oliwie z obu stron aż osiągną złoty kolor. Usmażone kawałki okonia układaj na folii aluminiowej i posyp je dość obficie parmezanem. Zawiń folię tak, aby nie stykała się z serem. Zapiekaj przez 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°.  

Przygotuj sałatkę: pomidory umyj, pokrój w półksiężyce. Polej sosem z oliwy wymieszanej z octem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj listkami bazylii.

Upieczoną rybę podawaj na liściach sałaty z sałatką z pomidorów.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze