Oliwki w serowej skorupce

Oliwki w serowej skorupce

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 14 zielonych lub czarnych oliwek
    • 8 cm pora (biała część + liście pora)
    • 1 łyżka grubo tłuczonego pieprzu kolorowego
    • 2 łyki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 jajko surowe
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 50 g sera żółtego tartego
    • 1/2 szkl. oleju
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oddziel białko od żółtka i ubij białko na sztywną pianę.
Pietruszkę i białą część pora drobno posiekaj w kosteczkę. Następnie przesyp do miski, dodaj żółtko, starty żółty ser, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, po czym dodaj ubite białko i śmietanę – ponownie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj jeszcze ok. 2 łyżek tartej bułki. Z ciasta formuj kulki wielkości małej truskawki. Następnie lekko je spłaszcz i na środku połóż oliwkę. Oblep ją dokładnie ciastem (ciasto musi być zwarte i dość twarde). Na patelni rozgrzej olej i smaż kuleczki, obracając je co jakiś czas łyżką, tak aby równo się usmażyły z każdej strony.

Gotowe oliwki w skorupce przełóż na talerz i poczekaj aż ostygną. W tym czasie włóż liście pora na 2 minuty do dobrze osolonej i wrzącej wody. Następnie wyjmij i przekrój wzdłuż na połowę. Każdy liść posmaruj oliwą z oliwek i obsyp tłuczonym kolorowym pieprzem. Liście zwiń w rulon, zepnij wykałaczką, a następnie nabij od góry na oliwkę. Koreczki podawaj natychmiast np. z sosem czosnkowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze