Omdlały Imam

Omdlały Imam

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 bakłażany
    • 4 cebule
    • 300 g pomidorów
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 łyżki oleju
    • kilka gałązek tymianku
    • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę obierz, pokrój w plastry i zrumień na oleju. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekany tymianek.

Nie obrane bakłażany włóż do osolonej gorącej wody i nie dopuszczając do wrzenia trzymaj je pod przykryciem przez ok. 7 min. Bakłażany wyjmij z wody, lekko ostudź i natnij wzdłuż nie rozcinając do końca. Do wewnątrz nacięcia włóż ok. 1/3 przygotowanego farszu z pomidorów. 

Przełóż bakłażany do naczynia żaroodpornego i obłóż pozostałym farszem podlewając 2 łyżkami oleju. Piecz w piekarniku przez ok. 90 min.

Omdlałego Imama możesz podawać na zimno lub gorąco np.: z ziemniakami, ryżem lub z gorącym podpieczonym w piekarniku chlebkiem pita (polecamy wcześniej rozciąć i natrzeć chlebek od wewnątrz masłem czosnkowym).


Komentarze

Podobne przepisy