Omlet

Omlet

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​4 jajka
    • 2 łyżki śmietany
    • 1 łyżka wody mineralnej gazowanej
    • pęczek szczypioru
    • 2–3 łyżki oleju lub masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka wbij do dość wysokiej miski, dodaj śmietanę i wodę gazowaną. Ubijaj wszystko trzepaczką kuchenną na jednolita masę, ale nie za długo – masa powinna być kleista. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Pęczek szczypiorku umyj i osusz ręcznikiem papierowym, drobno posiekaj i dodaj do jajek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wlej roztrzepane jajka, ale ich nie mieszaj. Smaż omlet na wolnym ogniu ok. 5 minut. Gdy brzegi zaczną się ścinać, podważ je łopatką. Gdy cały omlet zacznie się ścinać, potrząsaj patelnią, aby omlet w całości odkleił się od dna patelni. Przełóż omlet na talerz.


Komentarze