Omlet jaglany z konfiturą ze świeżych truskawek

Omlet jaglany z konfiturą ze świeżych truskawek

  • 00:30
  • 1 porcja
  • 298 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 g kaszy jaglanej
    • 2 jajka
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 4 krople olejku waniliowego
    • 1 szkl. truskawek pokrojonych na ćwiartki + 2 truskawki do dekoracji
    • 1 łyżka wody
    • 1 łyżeczka ksylitolu
    • garść borówek
    • 1 łyżka serka mascarpone
    • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
    • 1 gałązka melisy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ugotuj kaszę jaglaną i ostudź. Truskawki przełóż do rondelka, wlej wodę i zagotuj. Wytworzy się sok. Zmniejsz ogień i gotuj dalej, często mieszając do momentu, aż konfitura zagęści się (ok. 15 min). Zdejmij konfiturę z ognia i dodaj ksylitol.

Jajka wyszoruj pod gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka, dodaj wanilię oraz żółtka. Zmiksuj. Dodaj kaszę i całość delikatnie wymieszaj. Na małą patelnię, np. do naleśników, wlej olej i podgrzej go. Wylej masę jajeczno-jaglaną i wyrównaj powierzchnię. Zmniejsz ogień i smaż do zarumienienia. Omlet delikatnie zsuń na talerz, przykryj go patelnią i odwróć. Usmaż drugą stronę omletu i ponownie zsuń na talerz.

Wyłóż na omlet konfiturę, serek, borówki i złóż na pół. Ozdób ćwiartkami truskawek oraz melisą.


Komentarze