Omlet nadziewany fasolką szparagową, zielonym groszkiem, czosnkiem i chilli

Omlet nadziewany fasolką szparagową, zielonym groszkiem, czosnkiem i chilli

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 jajka
    • spora garść fasolki szparagowej
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 papryczki chilli (suszonej lub świeżej bez pestek)
    • kilka łyżek świeżego zielonego groszku
    • 1-2 łyżki tartego sera żółtego gouda
    • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka umyj i wbij do miski. Ubij trzepaczką kuchenną na jednolitą masę, dodaj wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz. Fasolkę szparagową umyj i oczyść. Ugotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE  ze szczyptą soli aż do miękkości. Groszek umyj, a ze strączków wyjmij ziarenka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wlej roztrzepane jajka, ale ich nie mieszaj. Smaż omlet na wolnym ogniu ok. 5 minut. Gdy brzegi zaczną się ścinać, podważ je łopatką.

Gdy cały omlet zacznie się ścinać, potrząśnij patelnią, aby w całości odkleił się od dna patelni. Przełóż omlet na talerz, posyp chilli, startym serem i ułóż na nim ugotowaną fasolę oraz posyp zielonym groszkiem. Omlet złóż na pół i przełóż z powrotem na patelnię, przykryj pokrywką i dosmaż jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Podawaj od razu, np. z majonezem czosnkowym domowej roboty (alioli)


Komentarze